Eniten kahvia juova ammattikunta selvisi – yllätystulos!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat tunnetusti erittäin innokkaita kahvin juojia. Maassamme juodaankin enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa, eli noin 4 – 5 kupillista päivässä henkeä kohden. Nyt on selvitetty eniten kahvia nauttivat ammattikunnat.

Brittiläinen tiedotuskanava Pressat on tiedustellut 10.000 aikuiselta heidän kahvinjuontiin liittyviä tottumuksiaan. Vastausten perusteella pystyttiin laatimaan lista eri ammateista, joissa juodaan eniten kahvia. Listan kärkipäässä komeilevat journalistit ja muu median parissa työskentelevä väki. Toiseksi tulevat poliisit ja kolmanneksi opettajat.

Peräti 70 prosenttia kyselyyn vastanneista myönsi, että heille on kahvin juomisesta aidosti apua työtehon ylläpitämisessä. Miehet juovat muutaman prosentin verran enemmän kahvia kuin naiset. Kerroimme taannoin, että Harvardin yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan päivittäin 4 – 6 kahvikuppia nauttineiden naisten riski sairastua kohtusyöpään väheni huomattavasti. Miehillä taas laski eturauhassyövän saamisen riski.

Yllättävää on kuitenkin se, että samat tulokset havaittiin sekä normaalia kahvia että kofeiinitonta kahvia juoneilla. Kyseiset terveysvaikutukset eivät siis ole yhdistettävissä kofeiinin nauttimiseen. Tutkijat saivat myös selville, että kahvinjuojilla on pienempi riksi sairastua kakkostyypin diabetekseen ja Parkinsonin tautiin. Heillä myös esiintyy harvemmin sappikiviä.

Tutkimuksessa kokelaiden kahvitottumuksia seurattiin yli 20 vuotta. Tutkimukseen osallistui 117.000 vapaaehtoista. Teen juomisella ei havaittu olevan samanlaisia terveysvaikutuksia. Yhden teorian mukaan kahvin terveysvaikutukset liittyvät sen mahdollisiin vaikutukseen kehon insuliinintuotannossa. Tutkijat kuitenkin varoittavat kahvin kuluttajia lisäämästä juomaansa sokeria ja kermaa, sillä niiden lisäkalorit saattavat kumota muut juoman terveysvaikutukset.