Huostaanotetun karmaiseva kertomus leviää: ”Minulla on puhelimessani useita äänitteitä”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaisen lastensuojelun tila on ollut jo vuosien ajan todellisessa syöksykierteessä, kun lukemattomia lapsia on huostaanotettu vanhemmiltaan perusteettomasti ja jopa lain vastaisesti. Näitä sosiaaliviranomaisten ylilyöntejä on noussut usein myös julkisuuteen, mutta lasten ja nuorten ääni on mediassa kuitenkin vaimennettu tehokkaasti.

Facebook
Facebook

Nyt asiaan on kuitenkin mahdollisesti tullut muutos sosiaalisen median myötä. Facebookissa leviää nimittäin parhaillaan suomalaisen nuoren kertomus karmaisevista laitosolosuhteista lastensuojelun asiakkaana. Voit lukea koko kertomuksen Facebookista tästä linkistä. Kirjoituksen mukaan laitoksessa olevia nuoria kiristetään, uhkaillaan ja haukutaan, mutta se on vasta alkua.

– Esimerkiksi tänä päivänä, eräs ohjaaja sanoi minulle että jaloissani on ’raskausarpia’ koska olen lihonut todella paljon ja näytän kuvottavalta. No tämähän oli aivan pieni asia. Toissa kesänä olimme Turussa laitoksen kanssa. Minulle tuli riitaa laitoksen ohjaajien kanssa. Jouduin olemaan KAKSI päivää huoneessani ilman ruokaa, vettä tai mitään. Minua kiellettiin tulemasta huoneesta ulos. En saanut siis syödä, juoda tai oikeastaan nousta sängystä ylös koko sinä kahtena päivänä.

Kirjoituksen mukaan laitoksen työntekijät tekevät parhaansa, että nuori ei voisi opiskella asianmukaisesti, sillä rahattoman nuoren pitäisi ostaa omilla rahoillaan koulutarvikkeita. Sosiaalitoimisto ei usko tytön kertomuksia, sillä viranomaisille valehdellaan nuoren käyttäytymisestä ja keksitään tekaistuja tempauksia. Erityisen vakavaksi kertomus kuitenkin menee lopussa, kun kirjoittaja kertoo omistavansa todistusaineistoa laitoksen johtoa vastaan.

– Minulla on puhelimessani useita äänitteitä joissa laitoksen johtaja uhkailee minua. Yhdessä äänitteessä hän sanoo näin ”jos et tee tarkalleen niin kuin minä sanon, minä valehtelen sosialityöntekijällesi että olet käynyt päälleni.” Useissa äänitteissä minua haukutaan tai uhkaillaan muuten. Tänään kaksi ohjaajaa ratsasivat huoneeni. He repivät vaatteet alas kaapeista, ja tavarat lipastosta niin että osa meni rikki. He jättivät huoneeni aivan järkyttävän näköiseksi ja ottivat siitä kuvia, kirjoituksessa kerrotaan.

– He aikovat lähettää ne sossuilleni ja väittää että minä olen itse sotkenut huoneen tähän kuntoon ja että olen aivan sairas päästäni. Eilen äänitin uusimman äänitteeni, siinä johtaja ja oma ohjaajani puhuvat puhelimessa. Kirjoitan tähän osan puhelusta. ”Meidän on pakko saada lääkärit uskomaan että tyttö on sairas. Muuten tyttö keksii vielä jotakin jolla pilata maineemme.” Tällä lauseella vedottiin siihen, kun olin ilmoittamassa lehteen tämän laitoksen toiminnasta.

Staran toimitus korostaa, että kertomuksen paikkansapitävyyden aukoton vahvistaminen on tässä tilanteessa mahdotonta. Harkittuaan kirjoitusta ja sen erityisen vakavaa sisältöä toimitus päätti kuitenkin kertoa asiasta, sillä kirjoituksen sisältö huomioiden sitä ei voi jättää huomiotta. Kirjoituksen sisällön perusteella poliisilla on mahdollisuus niin katsoessaan aloittaa esitutkinta ja selvittää perusteellisemmin kirjoitukseen liittyvät todelliset tapahtumat.