Syö itsellesi parempi yöuni – nämä ruoat auttavat nukkumaan

Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Katulampun valo kajastaa ikävästi ikkunasta sisään ja päässä pyörivät maksamattomat laskut. Nämä seikat tuntuvat yöaikaan maailman isoimmilta ongelmilta, ja univaikeudet saattavat johtaa pitkässä juoksussa vakaviin terveysongelmiin. Apua saattaa löytää liikunnan ja rentoutumisen lisäksi myös ruokavaliosta.

Femail First -julkaisun asiantuntijat vinkkaavat nyt hyödyllisiä ruoka-aineita, joita kannattaa nauttia illalla ennen nukkumaanmenoa. Kofeiinia, alkoholia ja suuria ja raskaita ruoka-annoksia kannattaa vältellä. Sen sijaan suuhun voi panna pari tuntia ennen nukkumista kalsiumia ja tryptofaania sisältäviä juustoleipiä, joiden tiedetään laukaisevan kehon serotoniinituotantoa voimakkaammaksi.

Myös kalkkuna ja perunat ovat loistavia unenlähteitä, kuten legendaarinen lasi lämmintä maitoa. Lämpimän maidon juju piilee sen aiheuttamassa mukavuuden tunteessa, joka valtaa koko kehon päästä varpaisiin. Kannattaa myös kokeilla iltapalaksi kanaa, kananmunia, tonnikalaa ja pähkinöitä. Rohdoista parhaiten toimii rohtovirmajuuti, eli valeriaana, jota voi nauttia teenä tai tinktuurana.