Valvira vahvisti: Alkoholilaki rajoittaa sananvapautta!

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalaiset ovat viime kuukausina saaneet äimistellä vuodenvaihteessa voimaan astuvan alkoholilain muutoksen vaikutuksia. Lakimuutos ja sen tulkinnat ovat aiheuttamassa suomalaisten yritysten toimintaan monenlaisia maalaisjärjen vastaisia ongelmia.

Parhaillaan Tampereella käynnissä olevassa Musiikki & Media -seminaarissa käsittelyssä on myös Valviran ympärille kiteytyvä farssi holhousyhteiskunnan kieltoviidakosta. Samalla saatiin myös selvyys siihen miten uusi alkoholilaki tulee rajoittamaan alkoholituotteiden kanssa työskentelevien suomalaisten sananvapautta.

Viime viikkoina on huhuttu, että esimerkiksi ravintola-alalla ja alkoholiyrityksissä työskentelevät henkilöt eivät saisi jatkossa kirjoittaa väkeviä alkoholituotteita kehuvia päivityksiä edes omissa henkilökohtaisissa sosiaalisen median profiileissaan, kuten Twitterissä tai Facebookissa. Tänään vahvistui, että ravintolaväki ei saa jatkossa kommentoida positiiviseen sävyyn alkoholijuomia edes yksityishenkilönä.

– Kyllä tässä tapauksessa. Jos vaikka alkoholijuomatehtaan väki kertoo, että on tehnyt hienoa vodkaa ja kehuu sitä. Onko se mainontaa vai ei jos on oma tili? Helposti Valvira katsoo, että se on laitonta mainontaa. On vaikea katsoa milloin kirjoittaja mainostaa työntekijänä ja milloin ei, Valviran alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas.

– Näitä Valvira pohtii tälläkin hetkellä. Suurin ongelma on sosiaalisen median pykälä. Mitä tarkoittavat kryptiset kirjailut laissa. Sitä on vähän avattu lain esitöissä, mutta ei kovin tarkkaan. Sitä me just nyt Valvirassa pohditaan. Että mikä on sallittua ja että onko mahdollista jakaa ja tykätä.

Samalla vahvistui, että ravintoloitsijat joutuvat jatkossa sensuroimaan kuluttajien heidän Facebook-seinälleen kirjoittamia viestejä. Lähes mahdoton tehtävä ollaan siis laissa kaatamassa ravintoloiden niskaan.

– Juuri tätä me pohdimme Valvirassa. Että pitääkö vai ei. Lakitekstin mukaan lähtökohtaisesti pitää. Poikkeus voi kuitenkin olla laissa määritelty ”käytettävissä olevilla keinoilla”. Ne riippuvat ihan siitä mistä yhteisöpalvelussa puhutaan. Tämänkaltaista sosiaalisen median kieltoa ei ole missään muussa Euroopan unionin maassa, Valviran Kunnas kertoi.