Älä ota näitä lääkkeitä kurkkukipuun

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vilustumiset kuuluvat monille ihmisille syksyyn ja talveen. Vilustuminen voi tulla, kun altistuu kylmälle tai saa bakteerin tai viruksen lähellä olevalta sairastuneelta. Bakteerien ja virusten aiheuttamat flunssat oireilevat monesti kurkkukivulla.

Kurkkukipu lievenee kuumilla juomilla, ja jotkut ottavat myös särkylääkkeitä kivun käydessä sietämättömäksi. Tohtori Mike Smith on nyt kertonut Daily Mail -lehdelle, että ibuprofeenia sisältäviä särkylääkkeitä ei saisi syödä kurkkukipuun.

Smith kertoo, että ibuprofeenia sisältävät lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeiden ominaisuuksiin kuuluu, että ne laimentavat kehon omaa vastustuskykyä ja tauti saattaa pitkittyä. Kurkun punoitus ja tulehdustila johtuu siitä, että oma keho taistelee bakteereja vastaan. Sen vuoksi tulehdustilaa ei kannata lieventää, mutta kipua kyllä voi.

Kurkkukipuun paras lääke on parasetamoli, joka lievittää kipua, mutta ei käy tulehduksen kimppuun samalla tavalla kuin ibuprofeeni tai aspiriini. Parasetamoli ei myöskään vaikuta ihmisen omaan immuunijärjestelmään, jota keho tarvitsee taistelussa tautia vastaan.