Haastattelussa Arttu Wiskari

Haastattelut · Jocka Träskbäck

Huippusuosittu suomalainen miestähti Arttu Wiskari on nostanut urallaan radioiden soittolistojen kärkeen jo useita hittikappaleitaan. Esimerkiksi Mökkitie, Tuntematon potilas ja Sirpa -hiteistä tunnettu Arttu Wiskari palasi taannoin keikoille puolen vuoden isyysvapaalta, ja miehen keikkakalenteri on parhaillaan lähes täynnä.

Stara
Stara

Stara tapasi kiireisen artistin keikan jälkeen loppuunmyydyn Tampereen Ilonan backstagella. Haastattelussa Wiskari kertoi tulevan kesän näyttävän jo nyt hyvältä keikkojen suhteen. Perheenisänä toimimisen ja aktiivisen keikkailun sovittaminen yhteen ei ole ennakkokäsitysten mukaan kovin helppoa, mutta Arttu on stereotypiasta hieman toista mieltä.

– Kaikki sanovat aina, että miten sulla on aikaa olla perheen kanssa. Miten mulla ei ole aikaa olla perheen kanssa? Minulla on viikonloput keikkoja ja kaikki viikot aikaa olla skidin ja perheen kanssa, Arttu Wiskari kertoi Staralle.

– Tämä on paras ammatti, jos on perheellinen mies, kun saa olla viikot himassa. Tietenkin levy pitää tehdä siinä samassa, mutta se on kasista neljään. Tuntuu hyvältä se, että kun viikonloput joutuu olemaan veke ja kun kuitenkin voi olla viikot himassa.

– Mä olin puoli vuotta kotifaijana. Ehkä sitä voi kiittää tuollaisen 30-40 vuoden päästä niistä hetkistä, joita on saanut olla himassa. Ehkä sitä arvostaa silloin paljon enemmän sitä aikaa, jonka pystyin olemaan himassa. Koskaan ei voi olla tarpeeksi.

Kotona arki pienokaisen kanssa maistuu hittinikkarille hyvin vaipanvaihtoineen päivineen.

– Ei se sen pahempaa ole kuin silloin kun itse painoi tuolla 10 vuotta sitten kartsalla ja heräsi pahanhajuisena. Ei se sen kummempaa ole. Jos ei oman muksun kakkavaippaa voi vaihtaa, niin sitten täytyy käydä dyykkaamassa Mankkaan kaatopaikalla viikko hommia. Kyllä siihen jokainen vanhempi pystyy, Wiskari kertoi Staralle.

”Se on aina arpapeliä millaisia biisejä tekee”

Wiskari kiertää siis aktiivisesti keikoilla ympäri Suomea, mutta samalla hän on ehtinyt tiimeineen valmistella jo neljättä albumiaan. Seuraavan levyn kappaleista jo merkittävä osa on valmiina aihioina.

– Hullua on se, että toinen levy ei meinannut millään tulla pihalle. Siinä kesti ihan saatanan kauan, että saatiin se pihalle ja että saatiin hyvät biisit siihen. Se oli sellainen synnytysvaikeus ja nyt jotenkin uusin levy Sirpaleet syntyi tosi helposti, Arttu Wiskari kertoi Staralle.

– Nyt taas tulevalle levylle meillä on jo 6-7 biisiä valmiina raakileina. Tuntuu, että nyt tulee stygejä paremmin kuin aikaisemmin. Se riippuu vähän siitä mikä fiilis on.

– Varmasti kotihommat ja muut vaikuttavat siihen, että millaista nyt on jengin kanssa ja yhtiökumppaneiden kanssa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nyt tulee hyvin biisejä ja toivotaan, että tulee myös hyviä biisejä.

Artistin lopputalvi näyttää kiireiseltä, kun uutta materiaalia tehdään koko ajan. Yleisöltäkin on tullut jo paineita uuden materiaalin esittämiseksi, vaikka edellinen levy vasta taannoin julkaistiin. Uuden materiaalin tyylistä Wiskari oli vielä melko vaitonainen.

– Sirpa sai aika hyvän vastaanoton. Meillä on yksi vähän sellainen Leevi and the Leavings -henkinen biisi levyllä ja se sai tosi hyvän vastaanoton. En tiedä lähdetäänkö siihen suuntaan, vai tehdäänkö jotain muuta välillä. Vaikea sanoa. Se on aina arpapeliä millaisia biisejä tekee ja millaisia biisejä haluaa tehdä. Huteja on tullut ja myös osumia. Katsotaan miten käy.

Jocka Träskbäck

Tampere

Katso koko haastattelu videona tästä.