Tupakoitsijoiden keuhkot kuvattiin – näky saa voimaan pahoin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kiina on julkaissut järkyttävää videomateriaalia sairaalassa suoritetuista tähystysleikkauksista, joista käy ilmi tupakoinnin aiheuttaneet vauriot keuhkoille. Osana tupakoinnin vastaista terveyskampanjaa on julkaistu videokuvaa leikkauksista, jotka on suoritettu tupakoitsijoille.

Daily Mail -lehden mukaan videokuvissa esiintyy kaksi henkilöä, joista toinen on tupakoinut 15 vuotta ja toinen 30 vuotta. Keuhkojen tähystyskuvista näkyy kuinka suuri ero vaurioilla on, vaikka molemmissa keuhkoissa on selvästi tervan värisiä läikkiä.

Etenkin 30 vuotta tupakoineen keuhkot ovat järkyttävää katsottavaa. Keuhkot ovat kauttaaltaan mustien pilkkujen peitossa. Yleensä tupakoinnin vastaisissa kampanjoissa näytetään kuvia harmaista, surkastuneista ja elottoman näköisistä keuhkoista, mutta Kiinan terveysviranomaisten julkaisema materiaali saa vauriot näyttämään huomattavasti pahemmilta.

Netissä julkaistuilta videoilta ei käy ilmi minkä ikäisiä kuvissa esiintyvät henkilöt ovat, mutta kuvien perusteella voisi päätellä, että etenkin 30 vuotta polttaneen hapenottokyky on varmasti heikko. Vaikka 15 vuotta polttaneella vauriot olivat vähäisemmät, olivat kuvissa esiintyneet keuhkot järkyttävää katsottavaa.

Joidenkin tupakoitsijoiden on helppo olla ajattelematta keuhkoihinsa aiheutuvia vaurioita, sillä ne eivät näy ihmisestä ulospäin ja harvoin edes tuntuu. Jos omia keuhkoja voisi vilkaista, saattaisi tähystyskuvien mukainen näky järkyttää sen verran, että kessuttelu vähenisi. On todennäköistä, että kymmeniä vuosia tupakoineilla ihmisillä, näky olisi videokuvien mukainen.