Valvira älähti KOFF-lakanakohusta: ”Alkoholilaki ei rajoita”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat viime aikoina saaneet äimistellä suomalaisten viranomaisten, erityisesti Valviran, linjauksia alkoholilain tulkinnassa. Viime päivinä Suomessa on kohuttu yksityisen ihmisen moottoritien varteen levittämästä KOFF-mainoslakanasta, jonka laillisuudesta tai laittomuudesta on käyty julkisuudessa vilkasta keskustelua.

Nyt myös Valvira on älähtänyt medioissa velloneesta keskustelusta ja julkaissut tiedotteen tilanteesta.

– Valvira on kyvytön, mutta ennen kaikkea haluton rajoittamaan kansalaisten sananvapautta. Sananvapaus on ihmisen perustuslaillinen oikeus, johon Valvira ei missään tapauksessa halua puuttua. Alkoholilaki ei rajoita yksityisen kansalaisen tekemisiä. Jokainen voi omilla Facebook-sivuillaan yksityishenkilönä kehua alkoholijuomia nimeltä mainiten niin paljon kuin haluaa, Valvira toteaa tiedotteessaan.

Todellisuudessa Valvira kuitenkin rajoittaa esimerkiksi ravintola-alalla johtavassa asemassa olevien ihmisten sananvapautta kieltämällä heitä kommentoimasta alkoholituotteita. Raja tällaisen ihmisen ja yksityisen ihmisen välillä on häilyvä.

– Merkittävää on arvioida onko henkilö päättävässä asemassa esimerkiksi ravintolassa tai alkoholin valmistajalla tai maahantuojalla, eli onko hänellä taloudellinen intressi. Jos henkilö on asemassa, jossa hän hyötyy alkoholijuomien mainonnasta, voi kielto koskea myös yksityishenkilöä. Hänen yksityisyyttään on rajoitettu ja hänen tulee ottaa huomioon alkoholilain rajoitukset, Valviran alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas kertoi taannoin Staralle.

Valvira sanoutui tiedotteessaan myös irti väitteistä, joiden mukaan moottoritien varrelle ripustettu KOFF-lakana olisi sen mukaan alkoholilain vastainen ja että lakanan poistaminen kuuluisi Valviralle.

– Hän voi ottaa vaikka joka päivä valokuvan itsestään juomassa viskiä tai vodkaa, tai mitä nyt juokin, ja laittaa kuvan omille sivuilleen. Hän voi myös ripustaa omille mailleen vaikkapa Koffin lakanan. Jos hän ripustaa sen kaupungin maille, kaupunki päättää, saako lakana olla siellä. Valviran virkamiehet eivät mene sitä poistamaan.