Englanti kieltää tupakoinnin autossa – lasten läsnäollessa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Englannissa astuu voimaan 1. lokakuuta 2015 laki, joka estää tupakoimasta autossa, jonka kyydissä on lapsia. Laki suojelee alle 18-vuotiaita lapsia passiiviselta tupakoinnilta. Sakko lain rikkomisesta tulee olemaan 50 puntaa. Skotlanti harkitsee tällä hetkellä BBC-uutisten mukaan saman lain asettamista.

Autossa saa polttaa tupakkaa, jos kyydissä on pelkästään aikuisia tai jos auto on avomallinen ja katto on alhaalla. Sakot tulevat kuskeille, jotka polttavat autossa tupakkaa alaikäisiä lapsia kyydissään. Britannian keuhkosäätiön antamien tietojen mukaan yli 430.000 lasta altistuu viikottain autossa tupakansavulle, joka viipyy autossa noin 2,5 tuntia siitä huolimatta, että auton ikkunaa pidettäisiin auki.

Tupakansavun hengittäminen on todella epäterveellistä ja vaarallista kaikille, mutta suurta vahinkoa se voi aiheuttaa etenkin pienille lapsille. Savu sisältää yli 4.000 erilaista terveydelle haitallista kemikaalia, joista noin 50 kemikaalia aiheuttaa syöpää. Keskeisimmät haitalliset aineet ovat häkä, terva-aineet ja nikotiini. Lapsilla ja vauvoilla tupakansavulle altistuminen nostaa huomattavasti kätkytkuoleman, astman ja aivokalvontulehduksen riskiä.