StaraTV Alpeilla: Val Gardena – Dolomiittien salattu helmi?

Alpeilla Matkailu · Stara.fi

Itävallan Innsbruckista reilun 150 kilometrin päässä sijaitsee idyllinen ja viehettävä italialainen alppikylä Val Gardena. Kylässä asuu ympäri vuoden reilut 3.000 asukasta. Joulukuussa syöksyn maailmancup kisataan Val Gardenan upeissa maisemissa, ja silloin tuppukylä saa kokonaan uuden sykkeen.

Alpeilla, Val Gardena, Kuva: Timo Repo
Alpeilla, Val Gardena, Kuva: Timo Repo

– Ensimmäisen kerran Val Gardenssa kisattiin vuonna 1908, minkä jälkeen alppihiihto valloitti kylän sydämet. Lisäksi näkyy tirolainen ja italialainen kulttuuri sekä keittiössä tehdään ruokaa kahden maan ehdoilla, Hotel Somontin johtaja Ferdi Rudiferia hehkuttaa.

– Uskallan sanoa, että Val Gardena on Dolomiittien salattu laakso. Vuoren erikoinen punainen väri tuo iltaan uutta mystiikka, ja kylän rento piiri rauhoittaa ihmisiä.

Alpeilla, Val Gardena, Kuva: Timo Repo
Alpeilla, Val Gardena, Kuva: Timo Repo

Val Gardenan Sella Ronda -laskettelualue tarjoaa alppihiihtäjälle lähes 500 rinnekilometriä ja 200 hiihtohissiä vajaan 49 euron päivä hinnalla. Jos vauhdikkaan ulkoilmalajiin hurahtaa oikein todenteolla, kannnattaa hankkia Dolomorite Superski -lippu, jonka hinta on vain 53 euroa päivässä. Korttilla pääsee laskemaan lähes 12 laskettelukohteessa ja rinnekilometrejä kertyy lähes 1.200.

– Val Gardenan etu on siinä, että pääsen hisseille suoraan hotellilta, eikä tarvitsee jonottaa hisseillä. Ravintoloiden ja hissilippujen eivät hivo taivaita. Lisäksi rinteet ja koko alue sopii hyvin myös perheille, Ferdi jatkoi.

Timo Repo

Val Gardena