Tupakoitsijat köyhdyttävät perheitään – huolestuttava tutkimustulos julki

Lifestyle · Annika Kela

Tupakoivien kuluttajien ostokäyttäytymisestä on julkaistu huolestuttavia tutkimustuloksia. Perheet, joissa vanhemmat tupakoivat ovat alkaneet viime vuosina elää köyhemmin kuin aiemmin. Ilmiö johtuu siitä, että vanhemmat ostavat tupakkaa elintarvikkeiden sijaan.

Nottinghamin yliopiston teettämässä tutkimuksessa etenkin pienituloiset vanhemmat pyrkivät säästämään perheen ruokamenoissa, jotta heillä olisi varaa ostaa tupakkaa. Britanniassa tupakka-askin hinta on noin 9,50 euroa. Suomessa uusi hallitus nostaa askin hintaa noin kahdella eurolla.

Daily Mail -lehden mukaan tupakoiminen köyhdyttää perheitä, sillä vanhemmat eivät osta vaatteita, elintarvikkeita tai muita kulutustarvikkeita perheelleen, sillä heidän on budjetoitava tupakointi omiin kuluihinsa. Jos tupakoitsija polttaa yhden askin tupakkaa kahdessa päivässä, kertyy siitä 150 euron edestä kuluja kuukaudessa.

Kyseistä ilmiötä ei esiinny vain Britanniassa, vaan tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa myös muihin Euroopan maihin. Todennäköisesti myös Suomessa ollaan ajautumassa samaan tilanteeseen, etenkin tupakka-askien kallistumisen myötä. Tutkimuksessa perehdyttiin erityisesti lapsiperheisiin, joissa on keskimäärin kaksi lasta.

On kuitenkin selvää, että myös pienituloiset yhden henkilön taloudet syyllistyvät samanlaiseen toimintaan ja raha tupakkaan säästetään usein ruokamenoista. Nottinghamin yliopiston julkaiseman tutkimuksen tulokset perustuvat siihen, että yli puolet tutkituista kuluttajista teki kyseisiä ostopäätöksiä. Tuloksia ei voi kuitenkaan yleistää, sillä monet tupakoitsevista perheistä toimivat päinvastoin ja ostavat tupakkaa vain silloin, kun siihen löytyy niin sanotusti ylimääräistä rahaa.