Lisko hämmästyttää – vaihtaa sukupuolta sään mukaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Australian kuivassa luonnossa viihtyvät parta-agamat ovat suosittuja lemmikkiliskoja helppohoitoisuuden vuoksi. Kotioloissa terraarion lämpötila ei muutu, mutta luonnossa elävien liskojen tarkempi tutkiminen on tuonut esiin lajikkeesta mielenkiintoisen faktan.

Lämpötila vaikuttaa nimittäin parta-agaman sukupuoleen. Canberran yliopiston tutkija Claire Holleley huomasi, että liskon sikiön kaksi z-kromosomia alkavat jatkokehittymään riippuen siitä, millaisessa lämpötilassa sikiö kasvaa munan sisällä. Kahden z-kromosomin mukaan liskon pitäisi olla uros, mutta lämpötilan noustessa liskon alkuperäisistä kromosomeista huolimatta liskosta tuleekin naaras.

Tutkimuksessa seurattiin 131 aikuisen parta-agaman lisääntymistä. Munien kehittymistä tutkiessa tehtiin täysin uusi huomio liskolajista kun huomattiin, että 11 lämpimämmässä säässä syntynyttä liskoa oli syntynyt naaraana vaikka kromosomien mukaan niiden olisi pitänyt olla uroksia.

Metro-lehti kertoo Holleleyn olevan löydöksestä innoissaan, mutta samalla lajin tulevaisuus huolestuttaa häntä ilmastonmuutoksen vuoksi. Sään muuttuessa ilmastonmuutoksen myötä lämpimämmäksi suurin osa liskoista voi syntyä naaraana, jolloin niiden lisääntyminen on vaarassa.