.

Lisko hämmästyttää – vaihtaa sukupuolta sään mukaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Australian kuivassa luonnossa viihtyvät parta-agamat ovat suosittuja lemmikkiliskoja helppohoitoisuuden vuoksi. Kotioloissa terraarion lämpötila ei muutu, mutta luonnossa elävien liskojen tarkempi tutkiminen on tuonut esiin lajikkeesta mielenkiintoisen faktan.

Lämpötila vaikuttaa nimittäin parta-agaman sukupuoleen. Canberran yliopiston tutkija Claire Holleley huomasi, että liskon sikiön kaksi z-kromosomia alkavat jatkokehittymään riippuen siitä, millaisessa lämpötilassa sikiö kasvaa munan sisällä. Kahden z-kromosomin mukaan liskon pitäisi olla uros, mutta lämpötilan noustessa liskon alkuperäisistä kromosomeista huolimatta liskosta tuleekin naaras.

Tutkimuksessa seurattiin 131 aikuisen parta-agaman lisääntymistä. Munien kehittymistä tutkiessa tehtiin täysin uusi huomio liskolajista kun huomattiin, että 11 lämpimämmässä säässä syntynyttä liskoa oli syntynyt naaraana vaikka kromosomien mukaan niiden olisi pitänyt olla uroksia.

Metro-lehti kertoo Holleleyn olevan löydöksestä innoissaan, mutta samalla lajin tulevaisuus huolestuttaa häntä ilmastonmuutoksen vuoksi. Sään muuttuessa ilmastonmuutoksen myötä lämpimämmäksi suurin osa liskoista voi syntyä naaraana, jolloin niiden lisääntyminen on vaarassa.

Uusimmat

.