Washington laillisti kannabiksen vuosi sitten – osoittautui verottajan kultakaivokseksi

Viihdeuutiset · Annika Kela

Nyt on tullut kuluneeksi vuosi siitä, kun Washingtonin osavaltio laillisti kannabiksen viihdekäytön. Laillistaminen on osoittautunut osavaltiolle kultakaivokseksi, sillä verotulot ovat räjähtäneet valtavaan kasvuun. Veroja on kertynyt yli asiantuntijoiden tekemän ennusteen.

Metro-lehden mukaan kannabista myytiin osavaltiossa 250 miljoonalla dollarilla yhteensä 160 kannabiksen myyntipisteessä. Myynneistä kertyi 62 miljoonan dollarin verotulot osavaltiolle ja kun siihen yhdistetään muut valtiolle maksettavat lisät on lopullinen summa noin 70 miljoonaa dollaria.

Asiantuntijat olivat arvioineet verotulojen yltävän parhaimmillaan 36 miljoonaan dollariin. Lopullinen myynti on kuitenkin kaksinkertaistanut ennustetun verotulon määrän. Päättäjät Washingtonissa ovat tuloksista mielissään, sillä laillistamisella on ollut muitakin hyötyjä. Rikollisuus on lähtenyt laskuun ja eikä myöskään terveyspalveluiden käyttö ole lisääntynyt.

On todennäköistä, että kannabiksen laillistamista vastustaneet ovat alkaneet hiljalleen muuttaa suhtautumistaan asiaan. Tilastot nimittäin osoittavat, että ihmisten jyrkät ennakkoluulot ovat osoittautuneet vääriksi. Se, että Washingtonissa päädyttiin luottamaan ihmisten omaan harkinta- ja arvostelukykyyn kannabiksen käyttämisessä on kannattanut, sillä se on osoittanut osavaltion kultakaivokseksi.