10 syytä miksi unettomuus voi koitua kuolemaksi

Viihdeuutiset · Annika Kela

Väsymys ja pitkittynyt unenpuute on suuri rasite ihmiskeholle. Pahimmillaan unettomuuden aiheuttama kuormitus johtaa kehon pettämiseen ja kuolemaan. Lääkärit ja tutkijat muistuttavat, että yöunien laiminlyöminen on vaarallista ja se voi johtaa aikaiseen hautaan.

Metro-lehti on listannut 10 tieteellistä syytä sille, miksi unettomuus on tappavaa.

1. Huonosti nukkuneet polttavat enemmän tupakkaa ja juovat alkoholia

Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden mukaan väsymys vaikuttaa ihmisen ajattelu- ja harkintakykyyn. Väsyneenä ihminen menettää herkemmin kontrollinsa ja antaa periksi houkutuksille. Tupakoinnin tai alkoholin nauttimisen lopettamisesta tulee väsyneenä vaikeampaa.

2. Unenpuutteesta kärsivät sairastuvat herkemmin

Australiassa suoritetun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka nukkuvat vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä altistavat itsensä sairastumiselle kolminkertaisesti verrattuna ihmisiin, jotka nukkuvat kahdeksan tuntia. Huonot unet kuormittavat kehoa ja heikentävät vastustuskykyä.

3. Kuolemisen todennäköisyys kasvaa unettomuudesta kärsivillä

Warwickin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan unettomuudesta kärsivät ajautuvat helpommin hengenvaarallisiin tilanteisiin ja kuolevat. Tulosten mukaan miehet, jotka nukkuvat alle seitsemän tuntia yössä kuolevat 21 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä verrattuna hyvin nukkuneisiin miehiin. Naisilla vastaava luku on 5 prosenttia. Tutkijat tarkensivat, että kuoleman riski kasvaa huonojen yöunien jälkeen, sillä unettomuudesta kärsivät ovat alttiimpia onnettomuuksille.

4. Unettomuus saattaa muuttaa geenejä

Surreyn yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että unettomuus voi pahimmassa tapauksessa muuttaa ihmisen geenejä. Ne geenit, jotka ovat elintärkeitä ihmisen terveydelle alkavat muuttua pitkittyneen unettomuuden jälkeen. Geenimuutokset ilmenevät muun muassa stressinä ja huonontuneena vastustuskykynä.

5. Unettomuus tekee ihmisestä itsetuhoisen

Unettomuus yhdistettynä alkoholiin tai huumeisiin on erittäin huono yhtälö. Metro-lehden mukaan arkistoista löytyy valtava määrä dokumentteja siitä, kuinka ihmiset ovat sortuneet itsetuhoisiin tekoihin ollessaan väsyneitä. Entinen Wu-Tang Clan -jäsen Andre Johnson muun muassa leikkasi peniksensä irti käyttäessään huumeita ja kärsiessään unettomuudesta.

6. Unenpuute on krapulaakin pahempi tila

Cambridgen yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan unenpuutteella on vakavampia vaikutuksia ihmisen toimintaan kuin krapulalla. Tutkimukseen osallistui 21.000 työntekijää ja jokaisella unenpuutteen negatiiviset vaikutukset päihittivät krapulan. Tavallisista askareista selviytyminen oli väsyneenä huomattavasti vaikeampaa kuin krapulassa.

7. Unenpuute altistaa aivoinfarktille

Alabaman yliopiston tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka nukkuvat vähemmän kuin kuusi tuntia yössä saavat neljä kertaa suuremmalla todennäköisyydellä aivoinfarktin verrattuna ihmisiin, jotka eivät kärsi unenpuutteesta.

8. Unenpuute lihottaa

Lääketieteellisen PLOS Medicine -ammattijulkaisun artikkelin mukaan unenpuute lihottaa. Lääkäreiden mukaan alle kuusituntiset yöunet aiheuttavat ihmiskehossa reaktion, jonka seurauksena elimistöön erittyy suurempi määrä näläntunnetta stimuloivia hormoneja. Unettomuudesta kärsivät tuntevat olonsa herkemmin nälkäiseksi ja syövät huomattavasti enemmän kuin hyvin nukkuneena.

9. Unenpuute heikentää muistia

Brighamin ja Bostonin sairaaloiden julkaisemien tutkimusten mukaan unettomuus heikentää muistia. Väsyneenä uusien muistojen luominen on vaikeaa ja sen lisäksi asioiden muistaminen vaikeutuu huomattavasti.

10. Unenpuute saa ihmisen hermostuneeksi ja ahdistuneeksi

Journal of Neuroscience -julkaisun mukaan unenpuute aiheuttaa hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Molemmat kuormittavat suuresti ihmiskehoa ja saattavat lopulta johtaa muun muassa sydämen toiminnan oireisiin.