Miehille uusi ehkäisy – pistokset annetaan kiveksiin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Siemenjohdinten katkaiseminen on ollut pitkän ajan ainut ehkäisyväline miehille kondomin jälkeen. Tähän on tulossa kuitenkin muutos, sillä nyt on kehitelty uusi ehkäisymenetelmä miehille, joita menetelmään liittyvä kiveksiin pistäminen saattaa kuitenkin hermostuttaa.

RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance) kehiteltiin alunperin Intiassa 70-luvulla, mutta yhdysvaltalainen Parsemus Foundation -järjestö osti sen vuonna 2010. Järjestö on alkanut kehittelemään patentin ympärille uudenlaista Vasalgel-nimistä ehkäisymenetelmää miehille.

Vasalgel on synteettinen geeli, jonka lääkäri pistää miehen kummankin kiveksen läpi siemenjohtimiin. Geeli jää siemenjohtimiin tukokseksi eikä päästä spermaa läpi noin kymmenen vuoden ajan. Jos potilas haluaa lopettaa ehkäisyn, hänen täytyy mennä uudelleen lääkäriin, jossa annetaan vielä toiset pistokset. Uusissa pistoksissa on ainetta, joka saa geelin liukenemaan ja poistumaan sperman tieltä.

Alkuperäistä RISUG-tuotetta ei aiemmin päästetty markkinoille sen mainitsemattomien sivuvaikutusten vuoksi. Alkuperäisestä tuotteesta kehitelty Vasalgel ei kuitenkaan Metro-lehden mukaan ole saanut vielä vastustusta.