Lihaksille odottamaton vetreyttäjä – tämä hedelmä nuorentaa lihaksia!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Omena päivässä pitää lihakset nuorempina, väittävät Iowan yliopiston tutkijat. Omenan kuoresta on löydetty kemikaali, joka ehkäisee lihasten surkastumista ja elävöittää lihassoluja. Samalla tavalla vaikuttava kemikaali on löydetty myös vihreästä tomaatista.

Daily Mail -lehden mukaan tutkimuksen tulokset osoittivat, että vanhat lihakset nuorentuivat omenan syömisen seurauksena. Tutkimus teetettiin jyrsijöillä ja huomattavia tuloksia saatiin aikaan jo kahdessa kuukaudessa. Lihasten surkastuminen hidastui omenaa sisältävän ruokavalion seurauksena.

Tutkijoiden mukaan lihasten surkastumista aiheuttaa ATF4-proteiini. Omenan kuoren ja vihreän tomaatin sisältämät kemikaalit estivät ATF4-proteiinin toiminnan. Kahden kuukauden tarkkailujakson aikana jyrsijöiden lihasmassa kasvoi keskimäärin 10 prosentilla ja lihaslaatu parani 30 prosentilla.

Tutkijoiden mukaan vaikuttavat aineet ovat ursolihappo ja tomatidiini. Tutkimuksessa käytettiin jyrsijävanhuksia, joilla oli todettu vanhuuden aiheuttamaa lihasten surkastumista. Tutkijoiden mukaan omena ja vihreä tomaatti ovat lihasten nuoruuden lähde. Tutkimus on kokonaisuudessaan julkaistu Journal of Biological Chemistry -ammattijulkaisussa.