Hallitseeko terveellinen ruokavalio elämääsi? Testaa oletko ortorektikko

Ruoka Terveys · Annika Kela

Terveysasiantuntijoiden mukaan suomalaisten kiinnostus terveellisemmän ruokavalion noudattamisesta on kasvanut viime vuosien aikana. Yhä useampi kiinnittää huomiota terveellisyyteen ja siihen, mitä ravinto pitää sisällään. Joskus terveysintoilu saattaa kuitenkin lähteä käsistä ja sen noudattamisesta tulee pakkomielle.

Jos terveellinen ruokavalio alkaa hallita ihmisen elämää, saattaa taustalla olla syömishäiriö nimeltä ortoreksia. Diagnoosina ortoreksia on suhteellisen uusi.

Ortoreksiaa sairastavalle ihmiselle on tyypillistä pakkomielteinen halu syödä mahdollisimman terveellisesti, jopa niin terveellisesti että se alkaa haitata ihmisen elämää ja lopulta terveyttä. Käsitteen teki tunnetuksi yhdysvaltalainen lääkäri Stephen Bratman.

Ortoreksian tunnistamista varten lääkäri Stephen Bratman on suunnitellut testin, joka helpottaa sairauden toteamisessa. Bratmanin mukaan henkilöt, jotka vastaavat myöntävästi alle viisi kertaa, osaavat kontrolloida ruokavaliotaan. Terveellisen ruokavalion noudattaminen on kurinalaista, muttei pakkomielteistä.

Henkilöt, jotka vastaavat kaikkiin kysymyksiin myöntävästi kuuluvat ortoreksian riskiryhmään. Pakkomielle hallitsee henkilön elämää vaarallisella tavalla. Bratman toivoo, että havaitessaan ortoreksiariskinsä henkilöt olisivat yhteydessä omaan lääkäriinsä ajoissa hoidon suunnittelemiseksi.

Stephen Bratmanin testi:

1. Käytätkö päivästäsi yli kolme tuntia siihen, että ajattelet ruokavaliotasi?

2. Suunnitteletko jokaisen ateriasi sisällön päiviä etukäteen?

3. Onko aterioidesi ravintosisältö sinulle tärkeämpi kuin ruoan maun tuottama nautinto?

4. Koetko, että elämäsi laatu on heikentynyt sen seurauksena, että ruokavaliosi terveellisyys on kasvanut?

5. Onko sinusta tullut viime aikoina vaativampi itseäsi kohtaan?

6. Koheneeko itsevarmuutesi sen seurauksena, että syöt terveellistä ruokaa?

7. Oletko luopunut ruoan nauttimisesta, jotta voisit syödä ”oikein”?

8. Joudutko välttelemään ulkona syömistä tai syömistä ystäviesi ja perheesi kanssa, jotta voisit pidättäytyä ruokavaliossasi?

9. Podetko syyllisyyttä, jos poikkeat ruokavaliostasi?

10. Tunnetko itsesi rauhalliseksi ja hallituksi, kun syöt terveellisesti?