Järkyttävä rituaali: Äidit pienentävät tytärten rintoja kuumentamalla

Ohhoh! Terveys · Annukka Heikkilä

Etelä-Afrikan maista myös muihin maihin levinnyt karmaiseva rituaali koskettaa suurta joukkoa nuoria tyttöjä, joiden rintojen kasvaminen halutaan tyrehdyttää. Rituaalissa äidit silittävät tyttäriensä rinnat tulikuumilla raudoilla ehkäistäkseen niiden kasvamisen.

Naisten asioita ajava aktivisti Leyla Hussein on lähtenyt levittämään tietoisuutta rituaalista, joka on alkanut leviämään jo Britanniaan saakka. Rituaalia selitetään uskonnollisilla syillä ja sillä, että se on perinne. Äidit luulevat siten suojelevansa tyttäriään.

Rintojen kasvun hidastaminen tai tyrehdyttäminen tällä käsittelyllä pienentäisi äitien toiveiden mukaan tyttären riskiä tulla raiskatuksi. Murrosiän ja rintojen kasvun piilottamisen uskotaan myös sallivan tyttöjen kouluttamisen, kun heitä ei oteta vaimoiksi kesken opiskeluvuosien.

Rintojen silitys voi kestää parista päivästä viikkoihin ennen kuin äidit ovat saavuttaneet halutun lopputuloksen. Käsittely voi johtaa märkäpaiseisiin, syöpään, tulehduksiin, kystiin tai pahimmassa tapauksessa estää toisen tai kummankin rinnan kasvun kokonaan.

Rituaalin aikana tytär on yleensä kovista kivuista huolimatta hiljaa. Tämä johtuu siitä, että sekä tytär että äiti uskovat rintojen silittämisen turvaavan tytölle paremman tulevaisuuden, jossa hän saa opiskella, ei tule raiskatuksi tai joudu kenenkään vaimoksi liian varhain. Käsittely tehdään yleensä oman kodin rauhassa salassa, minkä vuoksi siitä Husseinin mukaan kirjoitetaan niin vähän.

Rintojen silittäminen koskee tällä hetkellä Metro-lehden mukaan jo noin 3,8 miljoonaa naista.