Kilpikonnan kuori hohtaa pimeässä – tutkijat ihmeissään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Biofluoresenssi-sanalla tarkoitetaan ilmiötä, jossa eliö tuottaa vastaanottamastaan valosta eriväristä valoa. Tähän kykenevät esimerkiksi monet kalalajit, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet tiettävästi ensimmäisen biofluoresenssisen matelijan.

New Yorkin yliopiston meribiologi David Gruber oli ryhmänsä kanssa kuvaamassa biofluoresenssisia haita ja koralleja Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Solomonsaarilla. Yllättäen he havaitsivat myös meressä uivan karettikilpikonnan kuoren hohtavan sinisessä valossa. Myöhemmin selvisi, ettei kyse ole yksittäistapauksesta – kaikkien ryhmän havaitsemien karettikilpikonnien kuoret hohtivat.

National Geographic -sivuston mukaan tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miksi uhanalaisen karettikilpikonnan kuori on biofluoresessinen. David Gruberilla on kuitenkin teorioita erikoisesta ilmiöstä. Hänen mukaansa eläimet saattavat esimerkiksi houkutella sen avulla parittelukumppania tai käyttää sitä hämätäkseen saalistajia.