Ilmapallon puhkeaminen hidastettuna – vangitseva näky

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ilmapallon räjähtää terävään esineeseen törmätessään niin nopeasti, ettei prosessia pysty hahmottamaan paljaalla silmällä. Pariisissa sijaitseva Laboratoire de Physique Statistique on julkaissut Youtubessa videon, joka paljastaa miltä hetkessä ohi oleva tianne näyttää hidastettuna.

Video osoittaa, että pallon tapa räjähtää riippuu sen sisältämästä ilmamäärästä. Mikäli ilmapalloa ei ole puhallettu aivan täyteen, ilma näyttää poistuvan siitä yhden halkeaman kautta. Täysin täyteen puhallettu pallo sen sijaan näyttää hajoavan useiksi pieniksi kappaleiksi.

Pariisin yliopiston tutkijoiden, Mokhtar Adda-Bedian ja Sebastien Molinetin mukaan ilmiö johtuu siitä, että täyteen puhalletun pallon pinnalla halkeamat leviävät kovemmalla vauhdilla, ylittäen äänen nopeuden. Seuraavaksi kaksikko aikoo New Scientist -sivuston mukaan tutkia samanlaisia ilmiöitä lasin ja metallin parissa.