Todellinen joulumaa löytyy Kiinasta – kaupungin 600 tehdasta tekee joulukoristeita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tarinoiden mukaan joulumaa sijaitsee Suomen Lapissa Korvatunturilla. Tontut ahkeroivat lahjojen ja koristeiden kimpussa yötäpäivää vuoden ympäri. Totuus on hieman toisenlainen, sillä suurin osa maailman jouluaiheisesta tavarasta valmistetaan yhdessä kiinalaisessa kylässä.

Kiinalaisessa Yiwun kaupungissa on yhteensä 600 joulukoristeita ja -tavaroita valmistavaa tehdasta. Tehtaan linjastot, työskentelyhuoneet ja lattiat on vuorautunut aikojen saatossa esineisiin ruiskutettavasta punaisesta maalista. Katso kuvakooste tästä.

Noin 300 kilometriä Shanghaista pohjoiseen sijaitsevassa kaupungissa valmistetaan 60 prosenttia koko maailman joulukoristeista aina glitterikuusista tonttulakkeihin. Tehtaissa ahkeroivat ”tontut” ovat pääasiassa siirtotyöläisiä, jotka tekevät 12-tuntisia päiviä 270-400 euron kuukausipalkalla. Suurin osa joulukoristeiden tekijöistä ei edes tiedä mikä joulu on.

Esimerkiksi 19-vuotias Wei arvelee kiinalaiselle uutistoimisto Sinalle, että joulu on mahdollisesti ulkomaalaisten uusi vuosi. Hän valmistaa päivittäin 5.000 koristetta. Hän kerää rahaa avioliittoa varten. Artikkelin mukaan joulupukki on nykyään kiinalaisille tunnetumpi hahmo kuin Jeesus.