Tutkija varoittaa: Tupakointi vahingoittaa myös lemmikkien terveyttä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni lopettaa tupakoimisen oman terveytensä tai lastensa terveyden vuoksi. Nyt uusi tutkimus kuitenkin paljastaa, että myös lemmikkien omistajien tulisi miettiä tupakoimisen lopettamista, sillä tupakoimisella on huomattu olevan negatiivisia vaikutuksia myös lemmikkien terveyteen.

Medical News Today kertoo tutkimuksesta, jossa selvitettiin miten ihmisten tupakoiminen vaikutti samassa taloudessa asuvien kissojen ja koirien terveyteen. Kuten tutkijat olivatkin arvioineet, tulos ei ollut mukavaa luettavaa sauhuttelevien lemmikinomistajien silmille.

Passiivisen tupakoinnin on tiedetty olevan haitallista ihmisille, mutta tutkimuksen mukaan se on sitä myös kissoille ja koirille. Passiivinen tupakointi aiheuttaa lemmikeissä painonnousua, solumuutoksia ja jopa syöpää.

Lemmikin passiiviseen tupakointiin ei tarvita savun suoraa hengittämistä vaan riittää, että tupakan kemikaaleja ajautuu lemmikin turkkiin omistajan käsien tai tekstiilien kautta. Kissojen ja koirien nuollessa omaa turkkiaan tupakan myrkylliset aineet pääsevät lemmikkien verenkiertoon.