Asiantuntija ruokamyrkytyksistä: ”Näitä en maistaisi”

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Bill Marler on toiminut vuosia asianajajana oikeustapauksissa, jotka ovat koskeneet ruokamyrkytyksiä ja erilaisista raaka-aineista ja tuotteista johtuvia sairauksia. Marlerilla on useiden vuosien kokemus siitä, mitkä ruoat aiheuttavat eniten ihmisille sairauksia.

Marler on kertonut Food Poison Journal -sivustolla, mitä kuutta asiaa hän ei suostu syömään. Suomalaisten kannattaa huomata, että lausunto on annettu Yhdysvalloissa, ja että Suomessa elintarvikkeet ovat todennäköisesti laadukkaampia.

1. Raakamaito ja mehut

Raakamaidoissa on paljon bakteereja ja viruksia, ja ne aiheuttavat paljon ruokamyrkytyksiä. Marler ei koskisi pastöroimattomaan mehuunkaan, sillä se voi sisältää E. coli -bakteeria, joka aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektioita.

2. Raa’at idut ja versot

Erilaiset versot ja idut kasvattavat suosiotaan salaateissa, mutta niissä pesii noin 30 erilaista bakteeria salmonella mukaanlukien, ja ne voivat aiheuttaa sairaalakuntoon johtavia tulehduksia.

3. Mediumiksi paistettu jauhelihapihvi

Pihvin bakteerit ovat yleensä sen pinnassa ja kuolevat lihaa paistettaessa. Jauhetussa lihassa bakteerit kuitenkin leviävät myös pihvin sisälle, minkä vuoksi jauhelihapihvin tulisi olla aina sisältäkin kypsä.

4. Valmiiksi pestyt ja pilkotut vihannekset

Valmiiksi pestyt ja pilkotut vihannekset ja kasvikset voivat houkutella niiden helppouden vuoksi, mutta kuorittuna ja käsiteltynä ne sisältävät paljon bakteereja, joista pahin on listeria. Listeriaan sairastuneista noin 25 prosenttia menehtyy. Bakteeriin sairastumisen vaara on yleensä iäkkäillä, vastasyntyneillä tai vastustuskyvyltään heikoilla henkilöillä.

5. Raa’at tai löysäksi keitetyt kananmunat

Raa’at kananmunat voivat sisältää salmonellaa, minkä vuoksi Marler keittää ne aina kypsiksi. Viimeisin salmonella-aalto kananmunissa oli vuonna 2010, mutta sen uusiutuminen koska tahansa on aina mahdollista.

6. Raa’at osterit ja muut äyriäiset

Ilmaston lämpenemisen aiheuttama veden lämpötilan nouseminen on aiheuttanut yhä enemmän raaoista äyriäisistä johtuneita ruokamyrkytyksiä. Marlerin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana raakojen äyriäisten aiheuttamia sairauksia on ollut enemmän kuin edelliseen 20 vuoteen yhteensä.