Mantelimaito aiheutti vauvalle keripukin

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Mantelimaito on muodikasta ja sen käyttöä perustellaan usein ekologisilla ja terveyttä edistävillä vaikutuksilla. Tiedejulkaisu uutisoi espanjalaisesta lapsesta, joka sai mantelimaitoa sisältäneen ruokavalion vuoksi vakavan keripukin, eli C-vitamiinipuutoksen aiheuttaman taudin.

Pediatrics-julkaisu uutisoi imeväisikäisenä mantelimaitoa juoneen lapsen koettelemuksista. Hänet tuotiin lääkärin vastaanotolle 11 kuukauden ikäisenä, koska vauva kärsi vaikeasta väsymyksestä, ärtyneisyydestä ja alentuneesta kehityksestä. Lapsi oli rokotettu, mutta häntä ei oltu imetetty koskaan. Sen sijaan vauvalle oli annettu lehmämaitoon pohjautuvaa korviketta ensimmäisen 2,5 kuukauden ajan.

Mantelimaidosta valmistetusta korvikkeesta tuli olennainen osa vauvan ruokavaliota, kun hänellä todettiin iho-ongelmia. Valitettavasti vauva kieltäytyi syömästä hedelmistä tehtyjä soseita, ja hän ei saanut tarpeeksi vitamiineja ruokavaliostaan. Mantelimaitopohjainen äidinmaidonkorvike ei sisällä C-vitamiinia.

Kahdeksan kuukauden iässä vauva muuttui apaattiseksi, ja tästä kolme kuukautta myöhemmin hän ei tehnyt oikeastaan muuta kuin itkenyt. Vauvaa ei pystynyt liikuttelemaan kovien alaraajakipujen vuoksi. Pienokaisen luun tiheys oli heikkoa ja hänen suurimmissa luissa oli murtumia. Lapsella diagnosoitiin vakava keripukki.

Onneksi mantelimaidosta luovuttiin ja vauvan ruokavalio uudistettiin täysin. Hän lähti kaksi viikkoa myöhemmin kävelemään. Mantelimaito ei ole vaarallista lapsille, mutta sen antamisen ohella tulee muistaa monipuolisen ruokavalion tärkeys. Imeväiset tarvitsevat huomattavan määrän vitamiineja ja hivenaineita. Rintamaito on vauvan tärkeintä ravintoa ensimmäisten elinkuukausien ajan.