Naisille palkallinen ”kuukautisvapaa” työpaikoilla Kiinassa

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kiinassa Anchuin provinssissa astuu maaliskuusta lähtien voimaan säädös, jonka mukaan naistyöntekijät voivat viettää palkallista kuukautisvapaata. Viranomaisten mukaan naistyöntekijät voivat olla töistä pois kahden päivän ajan, mikäli he kärsivät kivuliaista krampeista.

People’s Daily Online -sivuston mukaan säädöksellä halutaan parantaa naistyöntekijöiden työoloja. Mikäli työntekijä kokee olonsa epämukavaksi kuukautisten aikaan, voi hän viettää pari vuorokautta lepolomaa. Työntekijät eivät voi kuitenkaan jättäytyä pois töistä pelkällä ilmoituksella, vaan heidän on poikettava lääkärissä hakemassa lausunto, että heillä on kuukautiskipuja.

Tarvittaessa naistyöntekijät voivat viettää kuukautisvapaata joka kuukausi. Aasiassa työkulttuuri on huomattavasti ankarampi kuin länsimaissa ja usein työpäivät ovat jopa 12-tuntisia. Töitä tehdään yleensä myös arkipäivien lisäksi viikonloppuisin.

Vaikka kuukautisvapaat ovat helpotus naistyöntekijöiden arkeen, ovat tutkimukset osoittaneet, että sillä on negatiivisia vaikutuksia naistyöntekijöiden palkkaamiseen. Kuukautisvapaat saattavat johtaa siihen, että työntantajat suosivat miestyöntekijöitä rekrytoinnissaan.