Tällainen empatia vahvistaa ihmissuhteita

Lifestyle · Annukka Heikkilä

Empatia on tärkeä elementti, jota ihmiset tarvitsevat jokaisessa ystävyyssuhteessaan. Psykologi Daniel Goleman kertoi Huffington Post -sivuston tekemässä haastattelussa, että ihmiset tarvitsevat kolmenlaista empatiaa vahvistaakseen ihmissuhteitaan.

1. Kognitiivinen empatia

Ihmiset peräänkuuluttavat toiselta kognitiivista empatiaa jos he pyytävät häntä ajattelemaan toisen saappaisiin astumista. Kognitiivinen empatia tarkoittaa tietoisuutta ja toisen ihmisen perspektiivin ymmärtämistä.

2. Sosiaalinen empatia

Sosiaalinen empatia tarkoittaa taitoa pystyä tuntemaan heti samalaisia tunteita kuin henkilö, joka kertoo joko iloisesta tai surullisesta tilanteestaan. Sosiaalinen empatia ja toisen henkilön tunteiden myötäeläminen vahvistaa suhdetta ja lisää henkilöiden välistä kemiaa.

3. Empaattinen huolehtiminen

Empaattinen huolehtiminen on empatioista Golemanin mukaan tärkein. Empaattista huolehtimista kokeva henkilö ei pelkästään tunne toisen ihmisen surua vaan kokee pakottavaa tarvetta auttaa häntä.