Tiede vahvisti: Pilkunnussijat hankalampia luonteeltaan

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jokaisen tuttavapiirissä on ainakin yksi kielipoliisi, jonka vapaa-aika kuluu jouhevasti toisten sanomisia ja kirjoituksia korjaten. Näitä henkilöitä ärsyttää suunnattomasti ihmisten epätäydellinen kirjoitustaito tai puhetyyli. Kielioppiin takertuva käyttäytyminen kumpuaa perusluonteesta.

Michiganin yliopistossa on toteutettu tutukimus, jonka mukaan ekstrovertit persoonat katsovat ihmisten tekemiä kirjoitusvirheitä sormien läpi. Sen sijaan introvertit ihmistyypit tuomitsevat herkemmin ihmisten tekemiä kirjoitusvirheitä, ja he saattavat äityä jopa kinastelemaan kieliopin puolesta. Introvertit ovat usein hiljaisia ja varautuneita, ja siksi myös harkitsevat sanansa tarkemmin.

Syy kielioppivirheistä ärsyyntymiseen löytyy henkilöiden perusluonteesta. Heidän elämänsä voi olla muutenkin säännöllisyyteen tapuvainen. Pilkkua viilaavat henkilöt saattavat tuomita kirjoittajan älykkyyden pelkän tekstin perusteella, kun hyväksyvämmät ihmistyypit eivät anna pikkuseikkojen vaikuttaa kokonaiskuvaan, NCB uutisoi.