Haastattelussa HesaÄijä: ”Hesalaiset ovat tosi skarppeja”

Haastattelut Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Viime vuonna pienten piirien suosikkiartistiksi noussut HesaÄijä on viime päivinä noussut myös suuren yleisön tietoisuuteen Terassilta lentoon -kesähitillään. Stara tapasi HesaÄijän ja tiedusteli mikä hän on miehiään ja miten orastava kesähitti syntyi.

– Me onnistuttiin siinä tosi hyvin. Siinä vaiheessa kun me saatiin se idea ja ensimmäiset tekstit valmiiksi, niin me oltiin Mäkin kanssa, että vitsi kun on hyvä fiilis ja kiva onnistua tälleen, HesaÄijä kertoo Staralle.

Terassilta lentoon -kappaleen koukkuna toimii erittäin tarttuva saksofonimelodia. Sen päätyminen kappaleeseen ei ollut alunperin itsestäänselvyys.

– Saksofoni syntyi vähän kuin vahingossa, kun me kokeiltiin tuottajan kanssa eri soittimia kilkuttimista kaiken maailman vehkeisiin. Sit loppujen lopuksi saksofoni oli niin kesäinen. Aina kun saksofonin kuulee, niin tulee mieleen aurinko, linnut laulaa, vaimo ei pure ja koiratkin nauraa. Silloin kaikki on hyvin. Siitä tuli erittäin onnistunut korvamato.

Kuten monet muutkin parodiahahmot, sai myös HesaÄijä alkunsa kaveripiirin vitsistä.

– Olen ollut Mökkitie -levy-yhtiössä biisinkirjoittajana pari vuotta. Olen kirjoittanut siellä kappaleita sessioissa ja säveltänyt musiikkia muille. Valmistuin Tampereen ammattikorkeasta 2012 musiikkituottajaksi.

– HesaÄijä oli alunperin inside-läppä. Se lähti biisisessiosta, jossa mä sanoin että Hesa. Sit mulle sanottiin, ettei saa sanoa edes vahingossa Hesa. Mä sanoin, että tottakai mä saan kiusata niitä. Sit mä lähdin omaan Facebookiin ja Instagramiin tekemään videoita. Sit kaverit sanoi, että tee HesaÄijälle omat sivut.

– Siitä se lähti, ja nyt ollaan sit päivä kerrallaan menty. Kuvaillaan, kun on fiilistä. Sit jos jossain vaiheessa ei ole enää ideoita, niin mieluummin lopetan kuin väkisin teen. Pöytälaatikko ei ole pullollaan biisejä, mutta kolme aihiota on valmiina. Ehkä jonkin niistä voi valita jatkoksi tuolle tarinalle.

HesaÄijän mukaan pääkaupungin asukkaat ovat ottaneet hänen hahmonsa ja musiikkinsa hyvin vastaan. Stereotypiat hesalaisten heikosta kyvystä nauraa itselleen ovat siis tuulesta temmattuja.

– Hesalaiset ovat tosi skarppeja ja niillä on siinä mielessä tosi hyvä huumorintaju, että ymmärtävät, että maalainen tulee Raumalta ja huutelee täällä Hesaa. Se on niiden mielestä ihan hauskaa.

– Muutaman kerran olen kuitenkin törmännyt siihen, että videoihin on kirjoiteltu kommentteja, että ”Älä jumalauta sano Hesa!” ja että pitäisi vetää nokkaan tuollaisia. Se ei ole mun mielestä mitään vakavaa, vaan päinvastoin hesalaiset ovat ottaneet tämän sydämellä vastaan.

Entä mitä eroa HesaÄijän mukaan on hesalaisilla ja stadilaisilla?

– Hirveää eroa en näe. Olen ajatellut sen niin, että hesalainen on muuttanut jostain muualta tänne Helsinkiin ja stadilainen on täällä aina asunut. Siinä on mun mielestä hesalaisen ja stadilaisen ero.

Kesähitti Terassilta lentoon julkaistiin vasta 3. kesäkuuta, joten keikkakalenteri ei ole sen myötä ehtinyt vielä täyttyä. Maantie kutsuu kuitenkin kesällä myös HesaÄijää.

– Ensimmäisiä buukkauksia on alkanut tulla. Tulee käytyä sellaisissa kaupungeissa, joissa ei ole tullut vielä edes käytyä. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Kajaanissa, jossa olen kolme päivää juontamassa. Tällä hetkellä on vielä muutamia vapaita viikonloppuja.