MTV ja MTV nimiriidassa – suomalaisyhtiö hävisi oikeudessa

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa valtakunnallinen televisiokanava toimi pitkään nimellä MTV3, mutta lyhensi taannoin nimensä muotoon MTV. Samanniminen kansainvälinen viihdekanava oli kuitenkin toiminut Suomessa jo vuosikymmenien ajan, joten tuloksena oli odotetusti konflikteja ja sekaannuksia. Viime aikoina nimikiistaa on käsitelty myös oikeudessa.

MTV Oy rekisteröi itselleen vuonna 1981 tavaramerkiksi MTV-pöllön ja MTV-tekstin yhdistelmämerkkinä ja vuonna 1989 MTV-KANAVA -sanamerkkinä. Staran tietojen mukaan mediayhtiö on yrittänyt vuodesta 2013 saakka saada rekisteriin MTV-tavaramerkin sanamerkkinä lyhentämällä tavaramerkin MTV-KANAVA muotoon MTV.

Markkinaoikeus kuitenkin katsoi, että MTV Oy ei voi muuttaa tavaramerkkiään, koska haettu tavaramerkki on sekoitettavissa aikaisempiin tavaramerkkeihin MTV, MTV EXTRA, MTV ROCK, MTV DANCE, MTV MOBILE ja MTV MUSIC. Monikansallisen yhtiön tavaramerkit ovat yhteisön tavaramerkkejä, eli niin sanottuja EU-tavaramerkkejä. Ne saavat suojaa Suomessa kuten kotimaiset tavaramerkit.

MTV Oy perusteli tavaramerkkinsä muutosta sillä, että yhtiö on käyttänyt MTV-tunnusta jo vuosikymmenien ajan ja yhtiön mukaan MTV-merkki ei ole sekoitettavissa toiseen MTV-tavaramerkkiin. Lisäksi yhtiö vetosi siihen, että molempien televisiokanavien tunnusmerkkejä on käytetty pitkään samanaikaisesti.

Muutos ei kuitenkaan onnistunut, koska kansainvälinen viihdekanava omistaa ja käyttää useita MTV-tavaramerkkejä niin ikään televisiotoiminnassa, joten tavaramerkit olisivat sekoitettavissa toisiinsa. MTV Oy on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kanavat ovat viime aikoina olleet nimiriidassa laajemminkin, sillä viime vuonna markkinaoikeus päätti, että MTV Oy ei saa rekisteröityä tavaramerkkejä mtv SPORT, mtv MAX, mtv SARJA, mtv FAKTA, mtv KATSOMO, mtv LEFFA, mtv TOTAL, mtv KOMeDIA, mtv juniori, mtv FAKTAXL ja mtv UUTISET. Syy oli sama kuin MTV-merkeissä, eli suomalaisyhtiön tavaramerkit olivat sekoitettavissa kansainvälisen MTV-kanavan tavaramerkkeihin. Myös näistä päätöksistä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.