Vanha patja nostaa nukkujan stressitasoja

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni muistaa pestä lakanat, tyynynliinat ja tyynyt usein, mutta ei välttämättä huomaa kiinnittää siihen huomiota miten vanhat itse sijauspatjat ja patjat ovat. Patjojen likaisuus ja ikääntyminen vaikuttavat jopa ihmisen stressitasoihin, minkä vuoksi niidenkin uusiminen tulisi muistaa.

NCBI-sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan vanha patja nostaa ihmisen stressitasoa kehossa. Tutkimuksessa tarkkailtiin 60 ihmistä, jotka nukkuivat vanhalla patjallaan kuukauden. Sen jälkeen heitä pyydettiin nukkumaan uusitulla patjalla kuukausi, jonka jälkeen tuloksia vertailtiin keskenään.

Tutkimustuloksista kävi ilmi, että ihmisten kehojen stressitasot muuttuivat kahden kuukauden aikana huomattavasti. Vanhalla patjalla nukkuminen lisäsi kehossa stressiä eikä onnistunut poistamaan sitä yöunien aikana. Uudella patjalla nukuttu kuukausi laski stressitasoja ja paransi ihmisten hyvinvointia huomattavasti.