Toimittajan hurja väite: Banksy onkin Massive Attackin jäsen!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monet tahot viranomaisista toimittajiin ovat yrittäneet selvittää maailmankuulun katutaiteilijan, Banksyn henkilöllisyyttä vuosien ajan. Monista verkossa liikkuvista teorioista huolimatta taiteilijan todellista nimeä ei olla onnistuttu paljastamaan.

Nyt Glasgow Live -lehden toimittaja Craig Williams väittää selvittäneensä Banksyn todellisen henkilöllisyyden. Miehen mukaan katutaiteilija on Massive Attack -yhtyeen riveistä tunnettu, Iso-Britannian Bristolista kotoisin oleva Robert ”3D” Del Naja.

Williamsin mukaan hänen tutkimuksissaan kävi ilmi, että Banksyn töitä ilmestyi usein kaupunkeihin, joissa Massive Attack oli esiintymässä. Esimerkiksi San Franciscoon ilmestyi yhteensä kuusi taiteilijan teosta pian sen jälkeen, kun Massive Attack esiintyi kaupungissa kahtena peräkkäisenä iltana vuonna 2010. Teorialle antaa tukea myös se, että Del Naja tunnettiin 1980-luvulla graffititaiteilijana.

On tietenkin mahdollista, että Banksy sattuu vain kiertämään maailmaa Massive Attackin mukana. Digital Spy -sivuston mukaan Robert Del Naja on aikaisemmin kertonut Banksyn olevan hänen ystävänsä.

Taannoin kuuluisan katutaiteilijan henkilöllisyyttä selvitettiin myös maantieteellisen profiloinnin avulla. Tuolloin Lontoon Queen Maryn yliopiston kriminologian tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että Banksy on todennäköisimmin graffititaiteilja Robin Gunningham.