Poliisi huolestui someilmiöstä: ”Rikos täyttyy näissä tapauksissa nopeasti”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valtaosa verkon käyttäjistä tietää, että verkossa ei saa levittää perättömiä tietoja kenestäkään, sillä kyseessä voi olla esimerkiksi kunnianloukkaus. Viime aikoina sosiaalisen median myötä tällaiset teot ovat kuitenkin lisääntyneet huolestuttavasti, ja nyt Lapin poliisi on vahvistanut olevansa huolissaan tästä ikävästä ilmiöstä.

– Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina perustettu tilejä, jotka keskittyvät jakamaan nimettömänä juoruja lappilaisten nuorten yksityiselämästä. Profiileja on ollut useammalla paikkakunnalla ja tyypillistä niille on, että niiden seuraajia pyydetään kertomaan juoruja tietämistään ihmisistä. Tilin ylläpitäjä muokkaa juorut kuvien muotoon ja jakaa ne seuraajille, poliisi paljastaa.

Poliisi on huolissaan tästä ilmiöstä, sillä tileillä jaetaan myös yksityisyyden piiriin kuuluvia asioita, kuten esimerkiksi ihmisten seksuaalikäyttäytymiseen liittyviä vihjailuja.

– Tiedon luonteesta ja todenperäisyydestä riippuen kyseessä voi olla joko kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Poliisi pyrkii olemaan yhteydessä tilien ylläpitäjiin ja tuomaan tiettäväksi, että seuraamme heidän toimintaansa ja pyrimme tuomaan esiin sen, että rikos täyttyy näissä tapauksissa nopeasti, kertoo vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki.

Poliisi toivoo, että asiasta keskusteltaisiin avoimesti kouluissa ja pelisäännöt selvitettäisiin oppilaille. Kunnianloukkaus tarkoittaa perättömän tiedon levittämistä ja sitä kautta henkilön maineelle koituvaa haittaa. Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen puolestaan tarkoittaa sitä, että julkaisee toisen henkilön yksityiselämästä vihjauksia tai tietoja, jotka ovat omiaan aiheuttamaan vahinkoa, haittaa tai kärsimystä.