Pohjois-Korea kielsi sarkasmin lailla – katsotaan hallinnon vastustamiseksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisoikeus- ja sananvapauden esimerkkivaltiona tunnettu Pohjois-Korea on kieltänyt kansalaisiltaan sarkasmin käytön. Kim Jong-unin kerrotaan pelkäävän, että maan kansalaiset ylistävät häntä ainoastaan ironisesti.

Pohjois-Korean valtion virkamiesten järjestämissä yleisötapaamisissa on varoitettu, ettei kansalaisten sarkastinen puhe tule jäämään rankaisematta. Radio Free Asia -uutissivuston mukaan kansalaisia kehotetaan yksinkertaisesti pitämään suunsa kiinni.

Maan viranomaisten mukaan ironiset kommentit, kuten ”Tämä on kaikki Yhdysvaltojen syytä” lasketaan nyt Pohjois-Korean oman hallinnon vastustamiseksi. Maan kansalaiset ovat käyttäneet amerikkalaisten syyttämistä sarkastisena keinona kritisoida oman maansa johtoa, joka syyttää valtion sisäisistä ongelmista yleensä länsimaita.

Kiellettyihin fraaseihin kuuluu myös ”Typerys, joka ei näe ulkopuolista maailmaa”. Tällä viitataan Kim Jong-uniin äärimmäisen eristäytyneiseen tapaan johtaa maataan. Taannoin mies jätti osallistumatta Kiinassa ja Venäjällä järjestettyyn toisen maailmansodan päättymisen muistotilaisuuteen, minkä kerrotaan herättäneen ihmetystä jopa maan hallinnon sisällä.

Independent-lehden mukaan Pohjois-Korean johtoa kritisoivat teot ovat lisääntyneet viime aikoina maassa. Viime viikkoina maassa on nähty esimerkiksi maan johtajaa ja hallintoa kritisoivia graffiteja.