Yhdysvallat kielsi antibakteeriset saippuat – triklosaania löytyi jopa äidinmaidosta!

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elintarvikkeita valvova Food and Drug Administration eli FDA aikoo kieltää antibakteerisia ainesosia sisältävät saippuat kauppojen hyllyiltä. FDA ei enää pidä antibakteerisia aineita kuten triklosaania ihmisille tai ympäristölle terveellisenä ainesosana.

FDA hyväksyi aiemmin antibakteeristen aineiden käytön saippuassa, koska ne olivat melko turvallisia eikä pieni määrä ollut haitaksi kenellekään. Nykyään saippuaa käytetään kuitenkin niin paljon, että triklosaania on löytynyt jopa delfiinien verestä ja naisten rintamaidosta.

Triklosaani tappaa sekä hyvät että huonot bakteerit, minkä lisäksi se voi muuttaa itiöt ja bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille. FDA ei salli enää triklosaania sisältävien saippuoiden myymistä kuluttajille. Sairaalat saavat kuitenkin Vitals-sivuston mukaan edelleen käyttää antibakteerisia saippuoita, minkä lisäksi desinfiointiliinat ja käsidesinfiointiaineet saavat edelleen sisältää triklosaania.