Tutkijaryhmä vahvisti: Rasvaisilla juustoilla merkittäviä terveysvaikutuksia

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Ranskalaiset ovat aina tienneet, että juustot ja punaviini ovat kohtuullisissa määrin nautittuna terveellisiä. Nyt juustot on todennut terveelliseksi myös Kööpenhaminan yliopiston tutkijaryhmä, jonka mukaan juustojen syöminen vähentää muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteja.

Tutkijaryhmän saamien tulosten mukaan juustot lisävät veressä sijaitsevaa HDL-lipoproteiinia, joka kuljettaa kolesterolia kudoksista maksaan vähentäen näin riskiä sairastua rasvankovetustautiin ja sepelvaltimotautiin. Sen sijaan rasvaisten juustojen aiemmin kuviteltuja huonoja vaikutuksia ei todettu lainkaan. Tutkimustulokset julkistettiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa 139 aikuista söi kolmen kuukauden ajan rasvaisia juustoja, joiden vaikutusta terveyteen tutkittiin. Ensimmäinen ryhmä söi 80 grammaa rasvaista juustoa päivässä, toinen söi 80 grammaa vähärasvaista juustoa päivässä ja kolmas ryhmä ei syönyt juustoa lainkaan.

Tutkimuksessa selvisi, että ”hyvän kolesterolin” määrä kasvoi, kun ihminen söi rasvaisia juustoja. Samaan aikaan ”huonon kolesterolin” määrät pysyivät ennallaan. Kööpenhaminan yliopiston tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa rasvaisten juustojen positiiviset terveysvaikutukset on osoitettu.