Haluatko näyttää hyvältä kokilta? Pienellä lisällä suuri vaikutus

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lapsia voi välillä pelottaa uusien makujen maistaminen. Etenkin värikkäät kasvikset ja salaatti jäävät monien lapsien lautasille vaikka niiden syöminen lasten kohdalla olisikin erityisen tärkeää. Nyt uusi tutkimus on kuitenkin saanut selville, että kasvisten tuominen ruokapöytään kannattaa, koska niiden tarjoaminen saa kokin näyttämään muiden silmissä lähes supersankarilta.

Science Daily -lehti kertoo Cornell Food & Brand Lab -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan perhe syö todennäköisimmin kasviksia illallisella kotonaan. Kävi kuitenkin ilmi, että tästä huolimatta vain noin 23 prosenttia kotona laitetuista illallisista sisältää kasviksia.

Tutkimus tehtiin 500 äidillä, joiden tuli ruoka-annosten perusteella arvioida millainen kokki ruoan valmistanut henkilö on. Äidit arvioivat poikkeuksetta annosten perusteella, että kasviksia ateriaan lisännyt henkilö oli hyvä kokki. Kasviksia sisältäneet annokset myös maistuivat äitien mielestä paremmalta kuin annokset, joissa ei ollut mitään tuoretta.

Tutkimuksen toisessa osassa koehenkilöille kerrottiin tarina naisesta, joka heräsi aamulla, meni töihin, hoiti juoksevia asioita kaupungilla, valmisti illallisen perheelleen ja katsoi miehensä kanssa televisiota ennen nukkumaanmenoa. Toisessa versiossa illallisella pääruoan kanssa tarjoiltiin vihreitä papuja ja toisessa ei.

Koehenkilöt arvioivat papuja lisänneen äidin ajattelevaiseksi ja kykeneväiseksi, mutta lisukkeen pois jättäneen äidin itsekkääksi ja tylsäksi. Tutkija Brian Wansikin mukaan vanhempien kannattaakin lisätä illalliselle aina kasviksia. Ne saavat kokin näyttämään perheen silmissä heti paremmalta ruoan laittajalta ja rakastavammalta vanhemmalta.