Suosikkimukisi on luultavasti törkyinen bakteeripesä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monille ihmisille raskaiden työpäivien pelastuksena toimii piristävä kahvitauko. Useilla työpaikoilla jokaisella onkin oma muki, johon kahvi tulee aina haettua. Uuden tutkimuksen mukaan kahvimukia ei tulisi pitää omalla työpöydällä, koska siitä tulee nopeasti likainen bakteeripesä.

Arizonan yliopiston tutkija Charles Gerba kertoi Men’s Health -sivustolle, että työpaikalla saman kahvikupin uudelleenkäyttö on monesti se asia, joka saa ihmiset sairastumaan. Kahvimuki alkaa keräämään heti bakteereja sen jälkeen, kun kahvi on juotu ja mukiin jätetään muutama tippa nestettä.

Suosikkimukia ei aina pestä kunnolla. Se huuhdellaan nopeasti, minkä jälkeen siihen jo kaadetaankin jälleen uusi kahvi. Tällainen käyttö kerää mukiin valtavasti sellaisia bakteereja, jotka saavat ihmisen sairastumaan herkemmin työpaikalla.

Mukin peseminen työpaikalla olevalla tiskiharjalla ilman puhdistusaineen käyttämistä lisää bakteereja mukissa ja levittää bakteereja kaikkien mukien kesken aina kun pesuainetta ei käytetä. Pesun yhteydessä harjasta tarttuneet bakteerit voivat elää puhtaalta näyttävässä mukissa jopa kolme päivää.