4 helppoa tapaa pienentää hiilijalanjälkeäsi

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ilmaston lämpenemisestä kiinnostuneet ovat voineet tehdä elämäänsä jo pysyviä muutoksia, joiden avulla he pienentävät omaa hiilijalanjälkeään. Monet muutokset voivat tuntua liian vaikeilta ja radikaaleilta osalle ihmisistä, minkä vuoksi ajatus koko ilmastonmuutoksesta halutaankin usein sulkea vain pois.

Elite Daily -lehti kertoi neljä helppoa muutosta, joiden avulla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

1. Syö vähemmän lihaa

Ihmiset syövät noin 100 grammaa lihaa päivässä. Tämän määrän puolittaminen vähentää omaa hiilijalanjälkeä jo 30 prosentilla. Jo pelkän punaisen lihan syömisen vähentäminen tekee ison vaikutuksen. Naudanlihan tuottamiseen tarvitaan 28 kertaa enemmän maata ja 11 kertaa enemmän vettä kuin porsaan- tai kananlihan tuottamiseen.

2. Osta paikallista ja luomua

Kun ostat kaupasta tuotteen, joka on tuotettu lähitilalla, sen kuljetuksista on varmasti koitunut ympäristölle pienin mahdollinen haitta. Lähituotannon lisäksi kannattaa valita tuotteet, jotka ovat luomua.

3. Älä heitä ruokaa roskiin

Ruokaa ostaessa ja laittaessa kannattaa kiinnittää huomiota määrään. Ruoan roskiin heittämisessä menee rahan tuhlaamisen lisäksi hukkaan sen valmistukseen käytetty maa, energia, vesi sekä pääoma.

4. Vältä prosessoituja tuotteita

Ruoan valmistus, pakkaaminen, pakastaminen, purkittaminen ja kuivaaminen vievät paljon energiaa. Koita valita kaupasta aina tuotteita, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Ota välillä myös ruokaa laittaessasi huomioon se, että ruoan valmistamiseen menisi mahdollisimman vähän sähköä ja vettä.