Nälkä motivoi ihmistä enemmän kuin pelko

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Nälkä voi saada ihmiset helpommin suuttumaan ja käyttäytymään epätavallisesti muita ihmisiä kohtaan. Nyt uudessa tutkimuksessa on huomattu, että nälkä on suurempi motivaattori kuin jano tai pelko, mikä osaltaan selittääkin paljon nälän vaikutuksesta ihmiseen.

National Institutes of Health teki sarjan erilaisia tutkimuksia, joissa testattiin mikä saa hiiret liikkeelle ja tekemään valintoja. Useiden kokeiden myötä kävi ilmi, että yksinäisyyteen, janoon ja pelkoon verrattuna nälkä oli hiirille kaikkein suurin motivaattori, joka sai ne toimimaan.

Nälkä motivoi hiiriä hakemaan ruokaa häkistään siitäkin huolimatta, että sinne oli laitettu ketun tuoksua. Tämä selittää tutkijoiden mukaan sen, minkä vuoksi nälkä ohjaa myös ihmisten ja muidenkin lajien toimintaa niin voimakkaasti.

Nälän tuottama adrenaliini voi saada ihmiset käyttäytymään loukkaavasti ja aggressiivisesti muita ihmisiä kohtaan. Sama tunne saa esimerkiksi eläimet hankkimaan itselleen rohkeasti ruokaa silläkin uhalla, että tulevat itse syödyksi.