Tummilla silmänalusilla voi olla odottamaton terveydellinen syy

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lyhyeksi jääneet yöunet tai muuten huonosti nukuttu yö näkyy kasvoilla useimmiten tummina silmänalusina. Tummia silmänalusia pidetäänkin tämän vuoksi aina merkkinä väsymyksestä, mutta myös muut terveydelliset syyt voivat aiheuttaa ihmiselle tummat silmänaluset.

Tummat silmänaluset voivat johtua myös allergiasta, jolloin niiden väri ei haalene hyvinkään nukutun yön jälkeen. Allergian aikana verisuonet laajenevat. Silmien alla oleva iho on niin ohutta, että pienten verisuonien laajeneminen näkyy niiden alta tummina silmänalusina.

Allergian vuoksi silmät voivat myös vuotaa ja kutista, minkä vuoksi niitä hangataan ja pyyhitään enemmän, jolloin iho ärtyy entisestään.

Mirror-lehden mukaan myös nenän tukkoisuus näkyy tummina silmänalusina. Monilla ihmisillä nenä tukkeutuu talvisin astuessa kylmästä ulkoilmasta lämpimään. Myös siitä johtuen silmänaluset voivat näyttää talvisin tummemmilta. Tällöin nenän tukkoisuutta helpottavat suihkeet voivat auttaa myös haalentamaan tummia silmänalusia.