Hikoileva robotti: Pystyy punnertamaan 11 minuutin ajan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Internetissä on esitelty monenlaisia ihmisen kaltaisia robotteja, mutta japanilainen Kengoro lienee yksi erikoisimmista. Se pystyy nimittäin säätelemään lämmönkulutusta hikoilemalla.

Tokion yliopiston kehittelemä robotti liikkuu ihmisen tavoin monimutkaisten moottorien avulla. Kyseiset moottorit ylikuumenevat helposti, eikä robotin sisään mahdu samankaltaisia laitteistoa viilentäviä tuulettimia ja jäähdyttimiä kuin tietokoisiin.

IEEE Spectrum -sivuston mukaan tutkijat keksivät kuitenkin ratkaisun ongelmaan. Kuumenemisen ehkäisemiseksi robotin runkoon tehtiin pieniä aukkoja, joita pitkin neste pääsee vuotamaan moottorien ympäriltä. Kengoro siis säätelee lämpötilaansa käytännössä hikoilemalla, samaan tapaan kuin ihmiset.

Noin kuusikymmentä kiloa painava ja 1,7 metriä pitkä ihmisen kaltainen robotti osaa muun muassa punnertaa. Jäähdytysjärjestelmänsä ansiosta kone pystyy tekemään etunojapunnerruksia yhtäjaksoisesti 11 minuutin ajan.