Makutesti paljasti – juusto saa viinit maistumaan paremmilta

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Viini ja juusto ovat yhdessä tarjoiltuna todella klassinen yhdistelmä. Ihmiset ovat huomanneet viinien ja juustojen sopivan hyvin yhteen, mutta nyt tähän on löytynyt myös tieteellinen syy. Juuston maku muuttaa viinien maun ihmisten suussa paremmaksi.

Daily Mail -lehti kertoo Ranskassa Center for Taste and Feeding Behaviour -keskuksessa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin juustojen ja viinien yhteensopivuutta ja sitä mistä se johtuu. Tutkijat huomasivat, että juustot muunsivat lähes jokaisen viinin maun paremmaksi.

Tutkijat saivat selville, että juustot pitivät viinin maun aina joko samankaltaisena tai muuttivat sen selkeästi miellyttävämmäksi. Juustot poistivat kuivista valkoviineistä ja tanniinisista punaviineistä epämiellyttävän jälkimaun ja -tuntuman, joka jättää suun yleensä kuivaksi.

Juustot muuttivat jokaisen punaviinin makua paremmaksi ja korostivat kokeessa käytetyissä neljässä punaviinissä punaisten marjojen aromia. Kuivien valkoviinien maku korostui juustojen myötä, mutta makeisiin valkoviineihin juustoilla ei ollut juuri vaikutusta.

Makutestissä tarkasteltiin neljän erilaisen juuston vaikutusta erilaisten puna- ja valkoviinien kanssa. Kävi ilmi, että juusto joko paransi viinin makua tai piti sen samana. Yhdessäkään yhdistelmässä juuston maku ei muuttanut viiniä huonommaksi.