Älä anna lapsen selata puhelinta illalla – vaikuttaa terveyteen

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aikuisia huomautetaan usein siitä, että ennen nukkumaan menemistä ei tulisi selata puhelinta. Älypuhelimien sininen valo saa aivot aktivoitumaan ja kuumenemaan, mikä vaikeuttaa nukahtamista ja huonontaa unen laatua merkittävästi.

Yhä useammilla koululaisilla on oma puhelin jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Lapset käyttävät puhelinta uusimpien pelien pelaamiseen, minkä vuoksi aikuiset ostavatkin lapsilleen monesti jo ensimmäiseksi puhelimeksi älypuhelimen. Vanhempien tulisi olla kuitenkin hyvin tarkkoja sen suhteen, että puhelinta ei enää käytetä tunteihin ennen nukkumaan menemistä.

Kuudesta 13-vuotiaisiin lapsiin saakka unen tarve on suuri. Lasten tulisi saada hyvin nukuttua unta joka yö noin 9 – 11 tuntia. Puhelimen selaaminen ennen nukkumaan menoa vaikuttaa lasten aivoihin niin vahvasti, että unesta tulee todella huonolaatuista.

Puhelimen selaamisen ja unen huononemisen seurauksena lapsi ei jaksa koulussa. Daily Mail -lehden mukaan vaikutuksien joukossa on myös mielenterveysongelmat, ylipaino ja heikentynyt vastustuskyky.