Uutta punnan kolikkoa on lähes mahdoton väärentää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britanniassa otetaan ensi vuonna käyttöön uudet yhden punnan kolikot. Uutta kolikkoa kerrotaan olevan aikasempaa huomattavasti vaikeampi väärentää. Tämä onnistuu mikropainatuksen, piilotettujen kuvien ja muiden yksityiskohtien avulla.

Uusi punta on 12-sivuinen aikaisemman pyöreän kolikon sijaan. Siinä missä vanha raha valmistettiin nikkelimessingistä, koostuu maaliskuussa käyttöön otettava kolikko sekä nikkelimessingistä että nikkelöidyistä kovametallista. Useampien metallien käytön ja 12-sivuisuuden uskotaan tekevän väärentämisestä hankalampaa.

Mirror-lehden mukaan kolikoissa on myös piilotettuja viestejä. Näiden yksityiskohtia ei ole luonnollisestikaan tuotu julkisuuteen, mutta niiden kerrotaan sisältävän elektromagneettisia merkintöjä. Kolikon alaosasta löytyy puolestaan latenttikuva, joka paljastuu tietystä kulmasta katsottuna.

Iso-Britannian nykyiset yhden punnan kolikot lanseerattiin alun perin vuonna 1983. Arvioiden mukaan joka 30. Punnan kolikko on väärennetty. Väärennetyt kolikot maksavat Iso-Britannian valtiolle vuosittain jopa 2 miljoonaa puntaa, eli noin 2.2 miljoonaa euroa.