Valokuvaaja sai mykistävän kuvan superkuusta ja ISS-avaruusasemasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maanantaina 14. Marraskuuta ympäri maailmaa ihasteltiin näyttävintä superkuuta aikoihin, mutta kyseessä ei ollut ainoa kerta jolloin ilmiötä on päästy todistamaan viime aikoina. Superkuu loisti taivaalla myös 16. lokakuuta.

Valokuvaaja Kris Smith onnistui taltioimaan lokakuun superkuusta näyttävän ja tarkkaan ajastetun kuvan. Siinä Kansainvälinen avaruusasema on juuri ohittamassa kuuta.

Marraskuisessa superkuussa Kuu oli lähimpänä Maapalloa sitten vuoden 1948. Seuraavaa, hieman vähemmän kookkaana ja kirkkaana näkyvää superkuuta päästään ihastelemaan 14. joulukuuta.

 

What are those specks in front of the Moon? They are silhouettes of the International Space Station (ISS). Using careful planning and split-second timing, a meticulous lunar photographer captured ten images of the ISS passing in front of last month's full moon. But this wasn't just any full moon — this was the first of the three consecutive 2016 supermoons. A supermoon is a full moon that appears a few percent larger and brighter than most other full moons. The featured image sequence was captured near Dallas, Texas. Occurring today is the second supermoon of this series, a full moon that is the biggest and brightest not only of the year, but of any year since 1948. To see today's super-supermoon yourself, just go outside at night and look up. The third supermoon of this year's series will occur in mid-December. Image Credit & Copyright: Kris Smith

A photo posted by Astronomy Picture Of The Day (@astronomypicturesdaily) on