13 vinkkiä matkailijalle – näin selätät lentopelon ja matkastressin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Paljon matkustaneet osaavat ottaa lomalle lähtemisen rennosti ja rutiininomaisesti. Osa matkalle haikailevista kärsii reissaamiseen liittyvästä ahdistuksesta, joka saattaa johtua matkaan liittyvästä stressistä tai lentopelosta. Hyvin ja etukäteen suunniteltu matka auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa.

Vaikka matkalle ei kannatakaan lähteä minuuttiaikataulun kanssa, on jokaisella helposti stressaavalla ihmisellä oltava jonkinlainen suuntaa-antava matkakuvaus mielessä tai paperilla. Mukaan otettavat matkatavarat kannattaa kirjoittaa ylös, mutta mitä vähemmällä tavaramäärällä pärjää, sitä helpompaa matkustaminen on.

Lentokentälle kannattaa saapua ajoissa. Siellä täytyy juoda vettä elimistön nesteyttämiseksi ja paremman olon takaamiseksi. Alkoholia ei suositella lentokoneeseen mennessä, sillä se kuivattaa kehoa entisestään. Mikäli mahdollista, lentokoneen istumapaikka kannattaa pyytää matkustamon etuosasta, jossa turbulenssit tuntuvat vähemmän.

Lentomatkan aikana on helppo käyttää aikaa esimerkiksi aikuisten värityskirjan värittämiseen, lempparisarjojen katsomiseen tai äänikirjojen kuuntelemiseen. Mikäli lentäminen tuntuu ahdistavalta ajatukselta, saattaa lentokoneisiin liittyvä mekaniikka ja sen tunteminen helpottaa oloa. Lentäminen on yksi turvallisimmista matkustusmuodoista. Parhaiten matkustaja rahoittuu, kun hän hengittää syvään ja rauhallisesti, ja yrittää olla ajattelematta lentämistä tai siihen liittyviä pelkotiloja, PureWow muistuttaa.

Lentohenkilökunta on paikalla matkustajia varten. Heille kannattaa kertoa omasta hermostuneisuudesta. Mikäli ahdistus tuntuu jo ennen lomaa ylitsepääsemättömältä, voi rauhoittavista keinoista keskustella oman lääkärin kanssa. Pääasia on, että lentomatkan aikana keskittyy matkakohteeseen ja lomaan sekä muistaa nauttia reissusta.