Yhdysvalloissa uusi kansantauti: Neljännes kärsii vaalimasennuksesta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Amerikkalaisten mielenterveyttä tutkiva ja hoitava American Psychological Association -niminen järjestö on toteutanut tutkimuksen, jonka mukaan neljäsosa Yhdysvaltojen kansalaisista kärsii vaalimasennuksesta. Englannin kielellä oireyhtymää kutsutaan nimellä Election Stress Disorder.

Tutkimuksen mukaan noin 25 prosenttia yritysten työntekijöistä on kärsinyt poliittisista keskusteluista tämän syksyn aikana. Ihmiset ovat stressaantuneita presidentinvaaleista ja sen tuloksista. Stressihormoni, eli kortisoli, voi altistaa ihmiskehon useille eri heikkouksille ja aiheuttaa jopa ennenaikaista vanhenemista.

Stressihormonin tuotantoa ei pysty säätelemään, ja pahimmassa tapauksessa ylivallan ottanut stressi aiheuttaa sydänkohtauksen. Ihmisille on elintärkeää saada elämään omaa tilaa ja stressiä pitäisi ennemmin ennaltaehkäistä kuin keskittyä pelkästään sen vähentämiseen. Politiikasta ahdistuvien kannattaisi vältellä aihetta tai ainakin omaksua sen tosiasia, että he eivät voi vaikuttaa tilanteeseen. Sen sijaan he voivat vaikuttaa omaa hyvinvointiin, WGBH uutisoi.

Ei ole järkevää toimia vasta sitten, kun uupumus ja ahdistus ovat ottaneet vallan. Jotta olotila ei vaipuisi stressisuossa tarpomiseen, kannattaa hyvinvointiin kiinnittää huomiota jo ennen kortisolikohtauksen purkautumista. Yhtäjaksoiset ja pitkät yöunet, ruokavalio, vapaa-aika ja virikkeet auttavat stressin unohtamisessa.

Yksi parhaimmista tavoista saada potkua päivään on ennen töitä suoritettu juoksulenkki. Ensimmäinen kerta on epätoivoinen, toinen ärsyttää ja kolmas ketuttaa. Lopulta aamulenkin jälkeiseen fiilikseen jää koukkuun. Paras tapa stressin purkamiseen ja estämiseen on ystävien ja läheisten kanssa ajan viettäminen.