Tutkimus: Kolmipäiväinen työviikko sopii yli 40-vuotiaille parhaiten

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aiemmin tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa työntekijöistä olisi tehokkaimmillaan jos työpäivät kestäisivät korkeintaan kuusi tuntia päivässä. Nyt Australiassa tehty tutkimus on osoittanut, että yli 40-vuotiaille työntekijöille sopisi parhaiten kolmipäiväinen työviikko.

Tutkimus tehtiin keski-ikäisillä työssäkäyvillä ihmisillä, joista 3.000 henkilöä oli miehiä ja 3.500 naisia. Testihenkilöillä tehtiin erilaisia kognitiivisia testejä, minkä lisäksi heidän työpäiviensä pituutta tarkasteltiin suhteessa kokeiden tuloksiin. Independent-lehden mukaan kävi ilmi, että pidempää päivää tekevät aikuiset pärjäsivät testeissä huonommin.

Professori Colin McKenzien suorittamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että täyttä työviikkoa tekevät 40-vuotiaat aikuiset pärjäsivät huonommin kokeissa, koska heidän kokemansa stressi ja uupumus vaikuttivat heidän ajattelukykyynsä negatiivisesti. Parhaiten testeissä pärjäsivät kolmipäiväistä työviikkoa tekevät. Tutkijoiden mukaan vanhemmat ihmiset säilyisivät mieleltään terävämpinä jos he saisivat tehdä osa-aikaista työviikkoa.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.