Tästä syystä punaviini aiheuttaa päänsäryn – apu on kuitenkin lähellä!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet viinin ystävät pitävät talvisin erityisesti punaviinin juomisesta, ja ajattelevat kuohuviinien ja valkoviinien kuuluvan enemmän kevääseen ja kesään. Punaviinin juominen voi aiheuttaa monille kuitenkin todella kivuliaan päänsäryn, joka tuntuu viimeistään seuraavana päivänä hyvin inhottavana ja viiltävänä jomotuksena.

Moni luulee, että päänsärky johtuu pelkästään alkoholista tai punaviinin tanniinipitoisuuksista, mutta päänsärkyyn vaikuttavat myös histamiinit ja sokeri. Lääkäri Seymour Diamond selitti Chicago Tribune -lehdelle, että alkoholin lisäksi allerginen reaktio on monien kohdalla se asia, joka aiheuttaa sietämättömän päänsäryn.

Vinepair-sivuston mukaan moni ihminen saa tietämättään allergisen reaktion punaviinin tanniineihin. Allerginen reaktio vapauttaa kehossa histamiineja, jotka aiheuttavat viimeistään seuraavana päivänä kuivat silmät, vuotavan nenän ja todella kovan päänsäryn.

Seuraavan aamun päänsärkyä pahentaa vielä se, että tanniinien lisäksi keho saa alkoholia ja sokeria, jolloin elimistö tarvitsisi todella paljon tavallista enemmän vettä pysyäkseen nesteytettynä ja hajottaakseen alkoholia. Tohtori Diamondin mukaan paras keino punaviinipäänsärkyä poteville on jättää punaviini juomatta, mutta reaktiota voi myös laimentaa muutaman niksin avulla.

Punaviiniksi kannattaa valita kevyt viini, joka ei ole niin tanniininen. Ennen punaviinin nauttimista kannattaa juoda pari kupillista vahvaa kahvia, koska se supistaa verisuonia, joka voi lieventää punaviinin huonoja vaikutuksia. Kahviin kannattaa lisätä myös tilkka hunajaa, koska sen hedelmäsokeri auttaa pilkkomaan alkoholia nopeammin.

Lääkäri suosittelee myös veden juomista sekä ennen punaviinin nauttimista että sen jälkeen. Tämän lisäksi allergista reaktiota voi lievittää etukäteen ottamalla allergiaa vastaan taistelevan antihistamiinin, joka parhaassa tapauksessa pitää allergisen reaktion ja siitä johtuvan päänsäryn kokonaan loitolla.