NASA julkaisi huolestuttavan videon – napajää katoaa silmissä!

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu viime vuosina paljon, ja nyt esimerkiksi Yhdysvaltojen seuraava presidentti Donald Trump väittää ilmastonmuutoksen olevan hölynpölyä. NASA on juuri julkaissut huolestuttavan videon, joka osoittaa kuitenkin esimerkiksi pohjoisen napajään (kuvissa valkoisella) katoavan silmissä.

NASA
NASA

Vuoden sisällä napajään koko muuttuu luonnollisesti vuodenaikojen mukaan. Pysyvä jää kuitenkin säilyy sulamatta vuodesta toiseen. Vuodesta 1984 vuoteen 2016 tämän yli neljä vuotta vanhan jäämassan koko on romahtanut lähes olemattomiin. Mikäli sama kehitys jatkuu, tulee tämä jäämassa katoamaan kokonaan jo lähivuosina. Juuri nyt jäätä on vähemmän kuin kertaakaan vuonna 1979 alkaneen mittaushistorian aikana.

Pysyvä jää on jopa neljä metriä paksua, joten se ei ole ehtinyt tavallisesti sulaa kesän aikana. Nyt sen on korvannut vuosittain sulava ja uudelleen jäätyvä jääkerros, joka on hädin tuskin kaksi metriä paksua. Pinta-alaltaan jäätä oli vähiten syyskuussa 2012, jolloin sitä oli vain 3,4 miljoonaa neliökilometriä. Napajäällä ja sen katoamisella on merkittävä osuus merivirtojen ja ilmaston muodostumisessa koko maapallolla. NASA ennustaa nyt, että napajää katoaa mahdollisesti jo 2050-luvulla.